landplatworm

Wat zijn platwormen?

Landplatwormen komen oorspronkelijk uit Australië. Ze zijn in Nederland tot 3 centimeter groot. Ze hebben vochtige plekken nodig om zich te ontwikkelen, maar daarin ligt ook hun zwakte. Er zijn negen soorten platwormen in Nederland. Ze zijn met planten e.d. het land binnengekomen. In totaal zijn er op de wereld ca. 20.000 soorten platwormen. De lintworm die in de darmen van mens en dier kan leven is ook een platworm.


Hoe leven ze?

Platwormen omwikkelen de prooi en scheiden dan verteringsenzymen uit die de prooi oplossen. Aan de onderkant van de worm is een gleuf. Hierdoor wordt de vloeibaar geworden prooi opgezogen. De onverteerbare delen worden via de gleuf ook weer uitgescheiden.  De wormen kunnen zich geslachtelijk en ongeslachtelijk voortplanten. Bij de ongeslachtelijke voortplanting delen ze zich overlangs doormidden.

Omdat platwormen altijd in vochtige omstandigheden moeten leven hebben ze geen overlevingskans in akkerbouw, tuinbouw en grasland wanneer de grond periodiek droog is. Alleen in sommige kassen kunnen ze plaatselijk een probleem zijn. Buiten kassen komen drie soorten voor: de kleine Australische tweestreep de grote Australische tweestreep en de blauw gevlekte platworm.


Onderzoek

Naomi Thunnissen doet aan de Radboud Universiteit in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een onderzoek naar platwormen.
De EU heeft de Nieuw-Zeelandse landplatworm (Arthurdendyus triangulatus) vanwege zijn snelle voortplanting op de lijst van invasieve exoten gezet. Deze platworm komt in Nederland nog niet voor, wel in Engeland en Ierland.


Share by: