Bos met elzen en essen op zavelgrond bij Lutjebroek.
Bos met elzen en essen op zavelgrond bij Lutjebroek.
Het gebied met veel groenteteelt; de woudeerdgronden, is oranje gekleurd.
De gronden zijn bovenin organischestofrijk en daaronder is de grond organischestofarm. De zwaarte varieert van lichte zavel tot lichte klei. De gronden zijn extreem rijk aan regenwormen. Soms gebeurt het dat je, wanneer je over de grond loopt, de wormen kunt horen wanneer ze zich massaal terugtrekken naar een wat diepere la
Kenmerkend bodemprofiel. Een ca 40 cm dikke donkere bovengrond met prachtige structuur op organischestofarme zavel.
Regenwormgang van waarschijnlijk lumbricus terrestris met koolwortels er in.
In de laag onder de donkere bovengrond zijn vaak wormgangen te zien van lumbricus terrestris. Die gangen worden opgevuld met regenwormuitwerpselen en zijn dan intensief doorwortelde minibodems.
De bovengrond is het rijk aan Allobophora caliginosa. Deze eet zich door de grond heen en is daardoor een echte structuurvormer.
Lumbricus terrestris leeft zijn hele leven in eenzelfde verticale gang. Allobophora caliginosa leeft meer in de bovenlaag. Typisch voor deze worm is dat deze zich voedt met voorverteerd materiaal en daarbij ook grond eet. De mooie structuur die deze gronden kunnen hebben komt voor een groot deel voor rekening van deze worm.
Een blauwe anaerobe laag onder de bouwvoor.
Op de foto zien we een blauwe laag na ca 20 cm diepte. Door berijden met zware machines onder natte omstandigheden en door dichtsmeren van de grond bij het ploegen is een verdichte laag ontstaan waar het water op blijft staan die de beworteling ernstig belemmert.
Beworteling van prei.
Hoewel deze grond duidelijk zeer poreus is, wortelt de prei relatief ondiep. Dat doet prei meestal. Prei heeft veel stikstofbemesting nodig, maar neemt maar weinig stikstof op. De matige beworteling verklaart dit. Bij bijvoorbeeld winterpeen is dit net andersom. Winterpeen wortelt diep en intensief, neemt vrij veel stikstof op, maar heeft maar weinig mest nodig.
De ondergrond van de woudeerdgronden is vaak zeer poreus.
Bij Broek op Langedijk is een deel van het oorspronkelijke cultuurlandschap behouden
Boven een mooie, onder een slechte structuur in de bouwvoor
Ook hier oven een mooie, onder een slechte structuur in de bouwvoor
Deze website geeft informatie over bodembeheer op de belangrijkste bodemsoorten met uiteenlopend gebruik.
Mist u iets? Geef het door en wij proberen het aan te vullen.
Hier vindt u nadere informatie.