Wateroverlast bij Drempt in de Achterhoek.
Wateroverlast bij Drempt in de Achterhoek.
Doordat de kleideeltjes deels zijn weggespoeld, is de bovengrond lichter geworden en ook instabiel. De gevoeligheid voor verslemping wordt hierdoor versterkt.
De vorming van een goed zaaibed in het voorjaar is bij ongunstige omstandigheden een probleem.
De lastige voorjaarsgrondbewerking geeft een slecht zaaibed. Teelt van maïs die wat later gezaaid wordt en een minder fijn zaaibed vereist, is dan een mogelijkheid.
Een van de oplossingen om de verdichte laag onder de bouwvoor los te krijgen is woelen.
Na gerst zien we het volgende:
Bodemstructuur
De laag 0-5 cm is los en bewerkt.
De laag 5-24 cm is de bouwvoor en is iets donkerder dan de laag eronder. De laag bestaat uit uitsluitend scherpblokkige elementen. De beworteling vindt plaats tussen de scherpblokkige elementen en in wormgangen. De laag is vanwege wormgangen van verschillende grootte wel doorwortelbaar.
De laag 24-34 cm is sterk verdicht met enkele verticale wormgangen.
De laag 34-43 is bruin gekleurd en poreus.
Dieper dan 43 cm bevindt zich organischestofarm dekzand.
Beworteling
Wortels zien we vrijwel alleen in de laag 0-20 cm. Daaronder enkele in wormgangen
De laag 5-40 cm is sterk verdicht.
Laag 20-30 cm, volledig verdicht met uitzonderingen van de wormgangen.
Wormgang met enkele wortels van de gerst in de zandlaag onder de zavel op ca 45 cm diepte. Zavelbekleding van de wand van de gang. Waarschijnlijk is dit een gang van Lumbricus terrestris.
Na het ploegen in de late herfst.
Op dezelfde plek in het voorjaar. In de winter heeft het flink gevroren en zijn er ijslensjes ontstaan. Na de dooi bleven er kleine hoekige kruimels over. Die drogen snel uit en het wordt dan mogelijk een goed zaaibed te maken. Door de vorst in de winter wordt deze lastige, zeer zware grond bewerkbaar.
Vorst op klei in de winter heeft vanwege bovenstaand proces een goede naam. Wanneer door een goed zaaibed de groei ook voorspoedig is, is dit ook wel terecht. Toch kan vorst ook negatief werken. De werking van de ijslensjes is een puur fysieke en geen biologische structuurverbetering. De kleine korrels hebben geen samenhang. Wanneer op een strenge winter een nat voorjaar volgt gaan de losse deeltjes verspoelen. Alleen een biologisch gevormde structuur kan hier weerstand tegen bieden. Bij een nat voorjaar is het vaak gunstig wanneer het in de winter niet gevroren heeft.
Deze website geeft informatie over bodembeheer op de belangrijkste bodemsoorten met uiteenlopend gebruik.
Mist u iets? Geef het door en wij proberen het aan te vullen.
Hier vindt u nadere informatie.