Bodemverbeteraars werken meestal niet
Op 7 juni 2018 hield Gera van Os, lector duurzame bodemvruchtbaarheid aan AERES Hogeschool, een inspiratiesessie over bodemverbeteraars. De bodemkwaliteit gaat achteruit en daardoor wordt de interesse in bodemverbeteraars groter. Ze zijn vaak erg duur en meestal werken ze niet.
Gera van Os is specialist op het gebied van bodemleven en bodemweerbaarheid en legde uit hoe complex de bodemprocessen zijn. Er is veel onderzoek gedaan naar het bodemleven en naar de vraag of je bodemorganismen in kunt zetten om schadelijke organismen te bestrijden. Vanuit die kennis kan direct al gezegd worden dat veel middelen niet kunnen werken. Onderzoek van WUR-PPO gedurende 6 jaar naar een groep middelen gaf aan dat geen enkele middel werkte.
Aanvulling Goedbodembeheer: De laatste jaren zijn vele nieuwe middelen op de markt gekomen. Vaak zijn het reststoffen uit de industrie waar bijvoorbeeld bacterien en gesteentemeel zijn toegevoegd of afvalproducten van de drinkwaterwinning (fulvinezuur). De kosten zijn vaak zeer hoog en vaak is er geen effect te zien. Bij een nieuw middel altijd een deel wel en een deel niet toepassen en kijken of er een effect is.
Bij het 6-jarige onderzoek van WUR-PPO werd geen effect gevoden bij de volgende middelen:
-Agrigyps: Calciumsulfaat
-Betacal Carbo. Reststroom suikerproductie
-Brandkalk. Wateroplosbare kalk met magnesium
PRP-sol. Minerale zouten, sporenelementen, organische extracten
Condit. Gehydroliseerde eiwitten en zeoliet
Xurian optimum: Borium, zink en pseudomonas bacterie
Bactofil. Bacteriepreparaat
Steenmeel.
Biochar.
Deze website geeft informatie over bodembeheer op de belangrijkste bodemsoorten met uiteenlopend gebruik.
Mist u iets? Geef het door en wij proberen het aan te vullen.
Hier vindt u nadere informatie.