Actueel

Bodemverbeteraars werken meestal niet


Op 7 juni 2018 hield Gera van Os, lector duurzame bodemvruchtbaarheid aan AERES Hogeschool, een inspiratiesessie over bodemverbeteraars. De bodemkwaliteit gaat achteruit en daardoor wordt de interesse in bodemverbeteraars groter. Ze zijn vaak erg duur en meestal werken ze niet. 


Gera van Os is specialist op het gebied van bodemleven en bodemweerbaarheid en legde uit hoe complex de bodemprocessen zijn. Er is veel onderzoek gedaan naar het bodemleven en naar de vraag of je bodemorganismen in kunt zetten om schadelijke organismen te bestrijden. Vanuit die kennis kan direct al gezegd worden dat veel middelen niet kunnen werken. Onderzoek van WUR-PPO gedurende 6 jaar naar een groep middelen gaf aan dat geen enkele middel werkte. 


Aanvulling Goedbodembeheer: De laatste jaren zijn vele nieuwe middelen op de markt gekomen. Vaak zijn het reststoffen uit de industrie waar bijvoorbeeld bacterien en gesteentemeel zijn toegevoegd of afvalproducten van de drinkwaterwinning (fulvinezuur). De kosten zijn vaak zeer hoog en vaak is er geen effect te zien. Bij een nieuw middel altijd een deel wel en een deel niet toepassen en kijken of er een effect is.


Bij het 6-jarige onderzoek van WUR-PPO werd geen effect gevoden bij de volgende middelen:

-Agrigyps: Calciumsulfaat


-Betacal Carbo. Reststroom suikerproductie


-Brandkalk. Wateroplosbare kalk met magnesium


PRP-sol. Minerale zouten, sporenelementen, organische extracten


Condit. Gehydroliseerde eiwitten en zeoliet


Xurian optimum: Borium, zink en pseudomonas bacterie


Bactofil. Bacteriepreparaat


Steenmeel.


Biochar. 

Droogte in de akkerbouw

Augustus 2018. De droogtesituatie in de akkerbouw.

De schade door de droogte verschilt heel sterk. De verschillen worden veroorzaakt door het bodemtype en het bodembeheer. Bedrijven waar voldoende aandacht aan de bodemkwaliteit is besteed hebben vaak weinig problemen.

Bedrijven waar de laag onder de bouwvoor zodanig verdicht is dat er geen wortels in kunnen groeien hebben de grootste problemen. Wanneer het vocht in de bouwvoor op is, is het afgelopen met de groei. Ook veel gediepploegde gronden hebben grote problemen. Op zware gronden is de situatie weer anders. Deze gronden vormen scheuren en door de scheuren gaan wortels naar diepere vochthoudende lagen. Planten passen ook hun wortelstelsel aan. Ui bijvoorbeeld is een slechte "wortelaar" en vormt veel kronkelige wortels. Bij droogte vormen zich bij ui rechte, de diepte ingroeiende, wortels die in diepere lagen op zoek gaan naar water. De watertrekkers. In het algemeen is het zo dat een gering aantal de diepte ingroeiende wortels heel veel vocht kunnen leveren. Wormgangen van pendelende wormen zijn ook heel belangrijk. 


Share by: