Op 7 juni 2018 hield Gera van Os, lector duurzame bodemvruchtbaarheid aan AERES Hogeschool, een inspiratiesessie over bodemverbeteraars. De bodemkwaliteit gaat achteruit en daardoor wordt de interesse in bodemverbeteraars groter. Ze zijn vaak erg duur en meestal werken ze niet. 

Gera van Os is specialist op het gebied van bodemleven en bodemweerbaarheid en legde uit hoe complex de bodemprocessen zijn. Er is veel onderzoek gedaan naar het bodemleven en naar de vraag of je bodemorganismen in kunt zetten om schadelijke organismen te bestrijden. Vanuit die kennis kan direct al gezegd worden dat veel middelen niet kunnen werken. Onderzoek van WUR-PPO gedurende 6 jaar naar een groep middelen gaf aan dat geen enkele middel werkte. 

Aanvulling Goedbodembeheer: De laatste jaren zijn vele nieuwe middelen op de markt gekomen. Vaak zijn het reststoffen uit de industrie waar bijvoorbeeld bacterien en gesteentemeel zijn toegevoegd of afvalproducten van de drinkwaterwinning (fulvinezuur). De kosten zijn vaak zeer hoog en vaak is er geen effect te zien. Bij een nieuw middel altijd een deel wel en een deel niet toepassen en kijken of er een effect is.

Bij het 6-jarige onderzoek van WUR-PPO werd geen effect gevoden bij de volgende middelen:
-Agrigyps: Calciumsulfaat

-Betacal Carbo. Reststroom suikerproductie

-Brandkalk. Wateroplosbare kalk met magnesium

PRP-sol. Minerale zouten, sporenelementen, organische extracten

Condit. Gehydroliseerde eiwitten en zeoliet

Xurian optimum: Borium, zink en pseudomonas bacterie

Bactofil. Bacteriepreparaat

Steenmeel.

Biochar.  

Agenda

 • 29 augustus 2018

  Groenbemesterdag 2018 Vredepeel. Groenbemesters Feiten en Fantasie. Groot opgezette demo. Lees meer 

 • 7 september 2018

  Demomiddag Leve(n)de bodem georganiseerd door Delphy in Klein-Zundert. Demovelden en informatie rond kwaliteit organische stof, bodemsrtuctuur, verdichte ondergrond enz. Lees meer

 • 19 september 2018

  Demomiddag bodem- en plantversterking op twee bedrijven in Lottum (NB). Bodemconditiescore, bodemscanners, groenbemestermengsels, compost, steenmeel, organische mestkorrels, enz. Georganiseerd door Delphy. Lees meer 

 • 20 september 2018

  Lezingenmiddag in Wageningen om de carriere van de bekende bodemkundige Johan Bouma te vieren. Lees meer

 • 1 oktober 2018

  Training bodem voor groendocenten. Het belang van een gezonde bodem. Aeres Hogeschool Apeldoorn. Lees meer

 • 11 oktober 2018

  Symposium Symphony of Soils. Van Hall Larenstein. Lees meer

 • 13 november 2018

  Symposium Bodembreed in Amsterdam. Lees meer

 • DE AUTEUR

  Jan Bokhorst (1946) heeft deze website samengesteld. Hij heeft in Wageningen Bodemkunde en Bemestingsleer gestudeerd. In 1977 richtte hij de landbouwafdeling van het Louis Bolk Instituut  te Driebergen op en werkte 34 jaar op dit instituut. Jan Bokhorst is mede auteur van het Handboek Mest en Compost en auteur van het boek Bodem onder het Landschap.